Popis
Aplikace syřidlové tablety při výrobě čerstvého (hrudkového) sýra:
- tepelné ošetření (pasterizace) mléka - pro výrobu kvalitního sýra je třeba použít tepelně ošetřené (pasterované) mléko při teplotě ošetření cca 72-75 ° C, po dobu 1-2 minut.
- příprava syřidlového roztoku - 1 syřidlové tabletu rozpustit ve sklenici se studenou pitnou vodou (cca 1 dcl), roztok nechat odstát cca 20 minut; 1 tableta je určena pro srážení až 50 litrů mléka (možnost dělení tablety na menší části při zpracování a výrobě menšího množství mléka).
- přídavek mlékárenské kultury, sýření mléka - po tepelném ošetření se mléko ochladí na teplotu zesýrovatění 30-40 ° C (závisí na druhu sýra), přidá se nejprve mlékárenská smetanová kultura (v dávkování pro příslušné množství zpracovávaného mléka), pak přidat do mléka připraven syřišťový roztok, dobře rozmíchat.
- zpracování sýřeniny - mléko je třeba nechat v klidu srážet (až do požadovaného bodu) cca 40 minut, dokud nevznikne tuhá sýrová sraženina, kterou pak ostrým nožem nakrájíme na kostky o velikosti cca 1 x 1 cm; po pokrájené se sýřenina nechá cca 10 minut odstát; po vystoupení syrovátky na povrch se sýřenina rozkrájí na sýrové zrno, které se s malými přestávkami míchá 30-60 minut
- formování sýrového zrna - následně se sýrové zrno slije do plachetky nebo do perforované formy (pokud se sýr dává do formy, forma se musí vícekrát otáčet)
- prekysávání sýra - sýr se nechá překynout při pokojové teplotě (teplota by neměla být nižší než 20 ° C) do druhého dne.
- další zpracování sýra - trochu nakyslý sýr můžete osolit, opepřit, dále jej lze zpracovat pařením (pařením sýrového těsta v horké vodě o teplotě 75-85 ° C, s následným solením v solném roztoku), uzením, použít jako surovinu při výrobě brynzy apod.
Diskuse 0
Žádné komentáře
Hodnocení 0
Žádné komentáře
Fromase® 50 Tablet - 1 balení (100 ks tablet)
1521,7 Kč
Nový komentář