Lisování

Lisování jablek

Lisování jablek

 

Jakmile jsou jablka nadrcené, mohou být použity pro další zpracování pomocí tradičních balíkovacích lisů na ovoce. Nastrouhaná jablka jsou střídavě ukládána v síťkách mezi několik na sobě uložených desek, a po přiložení vrchní desky jsou shora stlačené pístem. Tímto se vyvine dostatečný tlak a šťáva stéká přes mezery v síťce kaskádově na základní desku lisu a vytéká vypouštěcím otvorem do sběrné nádoby nebo přímo do džbánku. Mechanismus je navržen tak, aby zabránil úniku jadérek a pevných částí. Doporučujeme použít pro výrobu moštů právě tento typ balíkovacieho lisu nakolik umožní dosáhnout větší výtěžnost. (pro objemnější výrobě se používají lisy s vodním tlakem nebo pásové lisy) Jakmile jsou výlisky dostatečně stlačené, povolí se tlak pístu, výlisky odstraníme, a mezi desky ukládáme další vrstvy jablek. Lisované výlisky lze kompostovat nebo použít ke krmení zvířat. V praxi bychom měli být schopni udělat tři nebo více výlisků za hodinu.
Takto vylisovaná jablečná šťáva bude přirozeně zakalená, díky obsahu velmi drobných částic, které velkou měrou ovlivňují chuť a texturu šťávy, šťáva se v žádném případě nemusí filtrovat. Čerstvá šťáva je tak chutná, že se určitě nenajde nikdo, kdo by ji nepil okamžitě. Chcete-li uložit šťávu na delší dobu, čtěte dál možnosti dlouhodobého uchovávání šťávy.

Zde naleznete nabídku našeho kompletního vybavení pro lisování ovoce.

Pro pokračování klikněte na Skladování šťávy.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info