Jakmile jsou jablka nadrcené, mohou být použity pro další zpracování pomocí tradičních balíkovacích lisů na ovoce. Nastrouhaná jablka jsou střídavě ukládána v síťkách mezi několik na sobě uložených desek, a po přiložení vrchní desky jsou shora stlačené pístem. Tímto se vyvine dostatečný tlak a šťáva stéká přes mezery v síťce kaskádově na základní desku lisu a vytéká vypouštěcím otvorem do sběrné nádoby nebo přímo do džbánku. Mechanismus je navržen tak, aby zabránil úniku jadérek a pevných částí. Doporučujeme použít pro výrobu moštů právě tento typ balíkovacieho lisu nakolik umožní dosáhnout větší výtěžnost. (pro objemnější výrobě se používají lisy s vodním tlakem nebo pásové lisy) Jakmile jsou výlisky dostatečně stlačené, povolí se tlak pístu, výlisky odstraníme, a mezi desky ukládáme další vrstvy jablek. Lisované výlisky lze kompostovat nebo použít ke krmení zvířat. V praxi bychom měli být schopni udělat tři nebo více výlisků za hodinu. Takto vylisovaná jablečná šťáva bude přirozeně zakalená, díky obsahu velmi drobných částic, které velkou měrou ovlivňují chuť a texturu šťávy, šťáva se v žádném případě nemusí filtrovat. Čerstvá šťáva je tak chutná, že se určitě nenajde nikdo, kdo by ji nepil okamžitě. Chcete-li uložit šťávu na delší dobu, čtěte dál možnosti dlouhodobého uchovávání šťávy.
Zde naleznete nabídku našeho kompletního vybavení pro lisování ovoce.