Návod pro zkušené výrobce piva
Návod výroby piva
Vaření piva zkušenými pivovarnickými se skládá z následujících 10 kroků:
Před zahájením
Všechny použité materiály musí být po každém použití očištěny. Infekce může způsobit špatnou chuť piva nebo pivo může stát dokonce nepijte. Pokud víte kdy chcete začít vyrábět pivo a plánujete použít kvasnice WYEAST, měli byste si tyto kvasnice připravit pár dní předem. Proto si pozorně přečtěte instrukce k použití těchto kvasnic.
4. Vaření
Rozpusťte mladinový extrakt ve stanoveném množství vody a zahřejte ji na bod varu. Ujistěte se, že mladina nevykypí, v případě potřeby snižte teplotu varu. V závislosti podle receptu následně přidejte chmel, případně byliny (jsou přibaleny a vakuově zabalené). Přidejte kapsa s chmelem do vroucí mladiny. Je třeba mladinu pravidelně promíchávat, aby se uvolnilo co nejvíce její chuti. Po tom, co přidáte chmel, bude mladina pěnit méně.
Svařením se koncentrát stává plně sterilním a zároveň probíhá důležitý chemický proces (izomerace alfa kyselin chmele), během kterého se ustálí bílkoviny. Tento proces optimálně probíhá při pH 5,2. V případě potřeby okysličte mléčnou kyselinou.
Po dosažení teploty varu vaření vypněte. Brzy se v mladině začnou formovat a usazovat bílkoviny. Jedná se o bílkoviny, které byly součástí mladiny a po krátkém čase se plně rozpustí v koncentrátu. Ihned po vaření z horké mladiny vyjměte sáček s chmelem.
5. Ochlazování mladiny
Velmi důležitým krokem se nyní stává co nejrychleji ochlazení mladiny, aby se vyhnulo jakékoli formě kontaminace. Jelikož kontaminace se nejčastěji vyskytuje při teplotách od 15 ° C do 40 ° C a mladina touto teplotou musí projít, je velmi důležité používat čisté a dezinfikované pomůcky. Před použitím jakéhokoli materiálu musí být tento materiál očištěn čističem CHEMIPRO OXI. Před jeho použitím si pozorně přečtěte instrukce.
Ochlazování probíhá v ochlazovací mladiny BREWFERM. Jedná se o výměník tepla ve formě nerezavějící ocelové desky se čtyřmi kontaktními body do / ven z vody a do / ven z mladiny.
Připojte trubici otvorem (na levé dolní straně) ke kohoutku studené vody. Jedná se o vstup studené vody. Otvor na levé horní straně se tedy stává výstupem studené vody. Položte trubici do větší nádoby nebo do umyvadla. Připojte trubici otvorem na pravé horní straně k varné nádobě přes víko a otvor na pravé dolní straně, který představuje výstup z mladiny. Ochlazování začíná v momentě, kdy pustíte studenou vodu a otevřete varnou nádobu. Rychlost příchozí studené vody a mladiny přímo ovlivňuje výslednou teplotu mladiny. Nechte mladinu pomalu proudit a zajistěte pravidelný tok vody. Tímto způsobem dosáhnete optimální ochlazování. Výsledná mladina bude mít teplotu +/- 25 ° C.
Zatímco probíhá proces ochlazování, můžete pokračovat následujícím bodem.
6. Příprava kvasinek a stáčení
Typ použitých kvasinek je závislý na typu piva, které chcete vyrobit. Pro fermentaci 20 litrů mladiny budete muset použít jeden XL balíček WYEAST. Pro přípravu tohoto typu kvasinek postupujte podle návodu (možná s jeho přípravou budete muset začít dříve).
Pokud chcete použít suché kvasinky, použijte celé množství, které je obsahem balíčku. Suché kvasinky musí být rehydrovány přibližně 15 minut před jejich použitím (viz návod s instrukcemi).
Po tom, co je mladina ochlazena na teplotu přibližně 25 ° C můžete poprvé změřit hustotu. Pro prvotní změření hustoty postupujte podle návodu níže.
Naplňte měřicí nádobu (téměř plna) ochlazenou mlázím. Správné změření hustoty se provádí při teplotě 20 ° C. Opatrně položte hustoměr (nebo Hydrometry) do měřicí nádoby a přečtěte hodnotu hustoty (pro pivo se tato hodnota obvykle pohybuje přibližně mezi 1050 a 1100, ale někdy se může i mírně lišit). Zapište si tuto hodnotu společně s datem měření. Tato hodnota představuje vaše prvotní měření hustoty.
Mladinu je nyní nejlepší provzdušnit nebo pořádně rozmíchat, aby se do koncentrátu dostal kyslík. Nepřerovnávejte mladinu od druhého dne!
7. Přidání kvasinek a fermentace
Po tom, čo bola mladina stočená môžete pridať kvasinky. Dôsledne ich rozmiešajte v mladine a zatvorte kvasnú nádobu vekom. Naplňte vzduchový uzáver približne 2 cm vody a priložte ho na veko kvasnej nádoby.
Po niekoľkých hodinách začína proces fermentácie a prebytky kysličníka uhličitého unikajú cez vzduchový uzáver.