Návod pro zkušené výrobce piva

Návod výroby piva

Vaření piva zkušenými pivovarnickými se skládá z následujících 10 kroků:

Vaření piva zkušenými pivovarnickými se skládá z následujících 10 kroků:

1. Drcení sladu
2. Rmutování
3. Filtrování a oplachování
4. Vaření a přidání chmele
5. Chlazení mladiny
6. Příprava droždí a sifónovanie
7. Přidání kvasinek a kvašení
8. Kontrola fermentace
9. Stáčení
10. Degustace

Před zahájením

Všechny použité materiály musí být po každém použití očištěny. Infekce může způsobit špatnou chuť piva nebo pivo může stát dokonce nepijte. Pokud víte kdy chcete začít vyrábět pivo a plánujete použít kvasnice WYEAST, měli byste si tyto kvasnice připravit pár dní předem. Proto si pozorně přečtěte instrukce k použití těchto kvasnic.



 

1. Drcení sladu

2. Rmutování

3. Filtrování a oplachování

4. Vaření

4. Vaření

Rozpusťte mladinový extrakt ve stanoveném množství vody a zahřejte ji na bod varu. Ujistěte se, že mladina nevykypí, v případě potřeby snižte teplotu varu. V závislosti podle receptu následně přidejte chmel, případně byliny (jsou přibaleny a vakuově zabalené). Přidejte kapsa s chmelem do vroucí mladiny. Je třeba mladinu pravidelně promíchávat, aby se uvolnilo co nejvíce její chuti. Po tom, co přidáte chmel, bude mladina pěnit méně.
Svařením se koncentrát stává plně sterilním a zároveň probíhá důležitý chemický proces (izomerace alfa kyselin chmele), během kterého se ustálí bílkoviny. Tento proces optimálně probíhá při pH 5,2. V případě potřeby okysličte mléčnou kyselinou.
Po dosažení teploty varu vaření vypněte. Brzy se v mladině začnou formovat a usazovat bílkoviny. Jedná se o bílkoviny, které byly součástí mladiny a po krátkém čase se plně rozpustí v koncentrátu. Ihned po vaření z horké mladiny vyjměte sáček s chmelem.

 

5. Ochlazování mladiny

5. Ochlazování mladiny

 

Velmi důležitým krokem se nyní stává co nejrychleji ochlazení mladiny, aby se vyhnulo jakékoli formě kontaminace. Jelikož kontaminace se nejčastěji vyskytuje při teplotách od 15 ° C do 40 ° C a mladina touto teplotou musí projít, je velmi důležité používat čisté a dezinfikované pomůcky. Před použitím jakéhokoli materiálu musí být tento materiál očištěn čističem CHEMIPRO OXI. Před jeho použitím si pozorně přečtěte instrukce.
Ochlazování probíhá v ochlazovací mladiny BREWFERM. Jedná se o výměník tepla ve formě nerezavějící ocelové desky se čtyřmi kontaktními body do / ven z vody a do / ven z mladiny.
Připojte trubici otvorem (na levé dolní straně) ke kohoutku studené vody. Jedná se o vstup studené vody. Otvor na levé horní straně se tedy stává výstupem studené vody. Položte trubici do větší nádoby nebo do umyvadla. Připojte trubici otvorem na pravé horní straně k varné nádobě přes víko a otvor na pravé dolní straně, který představuje výstup z mladiny. Ochlazování začíná v momentě, kdy pustíte studenou vodu a otevřete varnou nádobu. Rychlost příchozí studené vody a mladiny přímo ovlivňuje výslednou teplotu mladiny. Nechte mladinu pomalu proudit a zajistěte pravidelný tok vody. Tímto způsobem dosáhnete optimální ochlazování. Výsledná mladina bude mít teplotu +/- 25 ° C.
Zatímco probíhá proces ochlazování, můžete pokračovat následujícím bodem.

 

6. Příprava kvasinek a stáčení

6. Příprava kvasinek a stáčení

Typ použitých kvasinek je závislý na typu piva, které chcete vyrobit. Pro fermentaci 20 litrů mladiny budete muset použít jeden XL balíček WYEAST. Pro přípravu tohoto typu kvasinek postupujte podle návodu (možná s jeho přípravou budete muset začít dříve).
Pokud chcete použít suché kvasinky, použijte celé množství, které je obsahem balíčku. Suché kvasinky musí být rehydrovány přibližně 15 minut před jejich použitím (viz návod s instrukcemi).
Po tom, co je mladina ochlazena na teplotu přibližně 25 ° C můžete poprvé změřit hustotu. Pro prvotní změření hustoty postupujte podle návodu níže.
Naplňte měřicí nádobu (téměř plna) ochlazenou mlázím. Správné změření hustoty se provádí při teplotě 20 ° C. Opatrně položte hustoměr (nebo Hydrometry) do měřicí nádoby a přečtěte hodnotu hustoty (pro pivo se tato hodnota obvykle pohybuje přibližně mezi 1050 a 1100, ale někdy se může i mírně lišit). Zapište si tuto hodnotu společně s datem měření. Tato hodnota představuje vaše prvotní měření hustoty.
Mladinu je nyní nejlepší provzdušnit nebo pořádně rozmíchat, aby se do koncentrátu dostal kyslík. Nepřerovnávejte mladinu od druhého dne!

 


 

7. Přidání kvasinek a fermentace

7. Přidání kvasinek a fermentace

Po tom, čo bola mladina stočená môžete pridať kvasinky. Dôsledne ich rozmiešajte v mladine a zatvorte kvasnú nádobu vekom. Naplňte vzduchový uzáver približne 2 cm vody a priložte ho na veko kvasnej nádoby.
Po niekoľkých hodinách začína proces fermentácie a prebytky kysličníka uhličitého unikajú cez vzduchový uzáver.

 

8. Kontrola fermentačního procesu

8. Kontrola fermentačního procesu

Pravidelná kontrola správného kvašení je velmi důležitá. Ujistěte se, teplota okolí v noci příliš neklesne. Po přibližně deseti dnech fermentace změřte hustotu av závislosti od piva (pro silné piva zhruba 1010-1015, pro snadnější piva 1000-1005) můžete začít se stáčením piva do lahví. Tento proces proveďte co nejrychleji, aby se zabránilo nežádoucímu okysličování. Po změření hustoty piva můžete díky srovnání původní a výsledné hustoty odhadnout, přibližně kolik alkoholu se v pivu nachází. Uděláte tak dosazením čísel do převodní tabulky.

 

9. Stáčení do lahví nebo soudků

9. Stáčení do lahví nebo soudků

Stočte pivo do čistého hrnce. Ujistěte se, že spolu s pivem neprelejete i usazeniny nacházející se na dně fermentační nádoby. Rozpusťte požadované množství cukru na litr (najdete ho při rozvrhu vaření), potřebné k sekundární fermentaci, v malém množství převařené (už ale studené) vody a vlijte jej do piva. Je proto nutné vědět, přibližně kolik piva máte. Ujistěte se, že do piva nepřidáte příliš mnoho cukru!

a.) Láhve

Před stočením piva je nejprve třeba důkladně očistit lahve. Pak můžete začít s jejich plněním. Okamžitě uzavřete lahve a pokud vše proběhne správně, po šesti až osmi týdnech bude výsledkem chutné pivo. V prvním týdnu uskladněte láhve na teplém místě (nad 20 ° C) za účelem druhotné fermentace. Pak můžete lahve přemístit do sklepa nebo jiných studených míst, kde bude pivo pokračovat v dozrávání. Na láhve nyní můžete nalepit vhodné označení.

b.) Soudky

Pro uskladnění piva můžete použít i 5 litrové soudky. Důležité upozornění: na fermentaci budete muset použít menší množství cukru. V tomto případě se neřídíte množstvím určeným při rozvrhu vaření. Přidejte 3g cukru na litr piva. Soudky stejně uskladněte na teplém místě.

10. Ochutnávání

10. Ochutnávání

Nejdůležitější část právě přichází: ochutnávka vašeho piva. Při nalévání dávejte pozor, aby se vám pivo příliš nespenilo (výjimkou světlá piva).
Pivo stejně musí dobře vypadat: je pivo čiré a disponuje přitažlivou pěnovou hlavičkou?
Dále je zde aroma: můžete při ochutnávce rozeznat různé přísady (mladinu, chmel, bylinky atd)? Je pivo přitažlivé i vůní?
Má dobrou chuť a chutná Vám?
Pokud na všechny otázky odpovíte ano, bezchybně jste zvládli celý proces výroby

Gratulujeme a na zdraví!

S přibývajícím vařením piva si rychle uvědomíte, že můžete vyzkoušet i vaše vylepšení a dokonce si sestavit i vlastní recepty. Zaznamenávejte si proto každý krok varného procesu a po ochutnávce také jeho vyhodnocení. Možnosti jsou nekonečné a totéž platí o potěšeni, které vaření piva přináší.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tato stránka používá cookies. Vice info