Jak udělat kvasinkový startér?
Pro větší várek nebo mladinu s hmotností nad 1.050 se doporučuje použití kvasinek jako startéru. Množství kvasinkových buněk je zásadní pro kvalitu piva. Většina pivovarů používá příliš málo droždí. To může mít za následek nejen neúplnou fermentaci, ale také abnormální chuť a vyšší šanci infekcí. Lepší nápad je proto použít kvasinky jako prvotní startér.
To není tak těžké: rozpusťte 50 g sladového extraktu v 500 ml vody a přidá se 5 g kvasinek živiny nebo NUTRIVI. Vaří se po dobu 5 minut, poté nalijte do pečlivě vyčištěné a dezinfikované nádoby (např do skleněné Erlenmeyerovy baňky), v blízkosti vaty nebo bavlny a nechte vychladnout. Po vychladnutí přidejte droždí a dobře provětrejte (nejlépe se sterilním vzduchovým filtrem a čerpadlem). Nádobu nechte uzavřenou přechodovou komorou při teplotě 21 až 26 ° C po dobu 12 hodin (kvasinky se budou i nadále množit). Vaše droždí startér je připraveno pro použití (nebo na další množení). Přidejte startér do mladiny. Jestliže ho nemůžete přidat přímo, dejte ho na čas do chladničky. Pak ho z chladničky vezměte několik hodin před použitím, aby jej bylo možné ohřát na teplotu místnosti před přidáním do mladiny.
Žádné komentáře
Žádné komentáře
110,5 Kč
Nový komentář