Jak používat a udržovat dřevěný sud: dřevěné sudy poskytují Vašemu vínu / pivu nesrovnatelné aroma ve srovnání s klasickým skladováním. Špatně udržovaný sud však může vést k problémům a infekcím. Proto je správná údržba velmi důležité. Níže je uvedeno několik tipů:
Příprava / dezinfekce nového sudu: Naplňte sud s roztokem 10 g kyseliny vinné na litr vody a nechte vsáknout do sudu po dobu 4 až 5 dní. Pak sud vyprázdnit, důkladně vydenzifikujte pomocí knotu síry. Okamžitě naplňte vínem (plnit jemně). Nová sud obsahuje mnoho tříslovin, a to neumožňuje víno zrát v sudu příliš dlouho - je třeba pravidelně kontrolovat chuť!
Příprava / dezinfekce použitého sudu: důkladně očistit sud hlavně pomocí vody se sodou (1 kg sody na 10 litrů teplé vody). Použijte, pokud je to možné, kartáč na drhnutí vnitřní stěny, poté důkladně opláchněte čistou vodou. Vyplňte sud s roztokem 10 g kyseliny vinné na litr vody a nechte vsáknout po dobu 2 až 3 dny. Prázdný sud nechte odtéct a dezinfikujte spálením sirného knotu (1/4 knot / 100 litrů).
Uložení prázdného sudu: Dřevěné sudy nejsou určeny k prázdné uložení! Pokud je to občas nutné, nikdy nenechávejte zbytky víno v dřevěném sudu! Po odčerpání vždy okamžitě vypláchněte čistou vodou. Nechte den odtéci a vypalte knotem síry (1/4 knot / 100 litrů obsah). Uložte na vlhkém a chladném místě (70% vlhkost, 12 až 17 ° C). Vypálit kusem síry můžete sud opět za tři měsíce
Žádné komentáře
Žádné komentáře

503,5 Kč
Nový komentář